Anima Integrativni Centar Beograd

Cenatar koji spaja klasičnu i holističku medicinu


 

 

Epilepsija i Ishrana

 

Imajući u vidu da je Epilepsija uglavnom hronična bolest i da zahteva kontinuirano korišćenje anitepileptika, ponekad i više lekova u kombinaciji i to duži niz godina, neophodno je i važno da se periodično koriste protokoli za detoksikaciju organizma.


Ima vise shema, najprikladniji su protokoli sa zelenom- ventiliranom glinom.


Takodje navodimo neophodnost i poseban osvrt na režim i način ishrane, kao i na to šta nam je u tanjiru.


Posebno se naglašava štetnost emulgatora i konzervansa, brze hrane, veštački obojenih i gaziranih napitaka, trans masnoca i sintetičkih ugljenih hidrata.

 


MONOSODIJUM GLUTAMAT ( MSG) - E 621

Monosodijum glutamat ( MSG), poznat i kao poboljšivač ukusa (E 621), dodaje se mnogim industriskim namirnicama.

To je supstanca koja najblaše rečeno razara mozak, remeti rad hormona, povezan je sa mnogim bolestima. Eksitotoksicnost ove supstance podrazumeva preterenu stimulaciju neurotransmitera glutamata, aspartata i l-cisteina, koji usled preterane aktivnost dovode do odumiranja sivih celija u mozgu.

Glutamat je nurotransmiter koji je najčešće preterano stimuliše nervne ćelije, koje usled preterane električne aktivnost stradaju, i najčešće velika kolicina neurona odumre, pre nego što se manifestuju klinički simptomi bolesti.


Neke od bolesti koje su posebno stimulisane ovim emulgatorom MSG ( E 621) su:
Multipla skleroza,
Alchajmerova bolest,
Gubitak pamćenja,
Epilepsija, Glavobolje,
Demencije

MSG (E 621) se rutinski dodaje brzoj hrani ( fast food proizvodima), gotovim jelima, supama, vegetama, proizvodima za mršavljenje, koristi se u mnogim restoranima, kao i nekim lekovima!
Ako se često kupuje gotova hrana, neophodno je da se obrati pažnja šta piše na omotu proizvoda, izbegavajte natpise kao sto su: monogltamat, aspartat, l-cistein.


E 621, kao poboljšivač ukusa naročito je zastupljen u suhomesnatim preradjevinama (salame, viršle, paštete, kobasice), sirnim namazima, majonezi, slane grickalice kao što su čips, smoki, grisini, gotove supe i gotova jela .

E 450, takode cest poboljsivac ukusa u gotovim kolacima i pecivu, je izuzetno toksican narocito za kosti. Potvrdjeno je da 1gr E450 izbaci iz kostiju oko 250 mg Ca, dekalcifikacija je osnovni problem koji pravi ovaj emulgator, naročito kod dece koja uglavnom konzumiraju gotove industriske slatkiše.

 


DETOSIKACIJA ZELENOM GLINOM

Kod pacijenata koji su na kontinuiranoj upotrebi lekova antiepileptika, kortikosteroidima ili mošda drugim farmako supsatncama savetuju se peridična „čišćenja“ organizma, naročito jetre od metaboličkih produkta i otrova.

Zelena –ventilirana glina je najbolji preparat za unutrašnju upotrebu i detoxsikaciju organizma.
Glina je potpuno šiva supstanca, puna „ prirodne inetilgencije“ koja se manifestuje sposobnošću selektivnog eliminisanja stetnih supstancija iz organizma. Predstavlja „inteligentnu“ energiju jer ide tamo gde je bolest, upijajuca sposobnost gline je potpuno fantasticna.

Glina poseduje sposobnost da vezuje za sebe organske molekule masnoća, metaboličke otpadne produkte, istovremeno otpuštajući oligoelemente i minerale i time poboljšava metabolizam primarno u celom organizmu.

Snašni revitalizujuci efekat gline moga bi da se objasni njenom sposobnošću upijanja i zadržavanja Sunčevog magnetizma te njegovog emitovanja u unutrašnjost organizma tokom konzumiranja.
Glina stimulise organ koji lose radi i pomaze obnavljanju njegove funkcije.
Hrani nas katalizatorima, koji vrse stabilizaciju minerala, dovoljni su u manjim dozama, zato glinu ne treba unositi u vecim kolicinama.
Glina upija otrove iz organa, naročito jetre, reguliše metabolizam kao i Ph-sredinu
u organizmu, što je jako važno imajući u vidu da bolesni organ stvara ksele produkte i remeti ph-ravnotezu.
Tokom korišćenja gline u procesu detoksikacije važno je da se izbegava teška i začinjena hrana, slane grickalice, gazirana pica, beli šećer, alkohol i cigarete, suhomesnati proizvodi zbog velike količine konzervansa.

Napitak se sprema naveče i to 1k.k gline u 2dl vode, promeša se i ostavi da prenoći.
1 nedelje: pije se samo voda, ujutru na prazan stomak, a talog se baci.
2 nedelja: ujutru se promeša, odstoji 5 minuta a potom se popije voda a baci talog,
3. nedelje: ujutru se promeša talog sa vodom i sve se popije.
Predlaže se da se tokom ove kure čišćenja organizma pije više tečnosti za pre podne.
Ako se ujutru koristi terapija ( što je čest slučaj) potrebno je da prođe najmanje 40 min. od trenutka konzumiranja gline .
Nakon 2-3 nedelje, ili mozda i mesec dana kura čišćenja se može ponoviti.

 

 

 

LEKOVITA MOĆ LANENOG ULJA

Lan je prirodni biljni izvor visoke koncentracije esencijalnih masnih kiselina( nezasicenih masnih kiselina), vitamina B,C,E, fitosterola, minerala, Cu, Se, Ca, Fe, Zn, Na, Mg, Ph, K, omega -6( linolna kiselina), omega-9( oleinska kiselina), omega -3(alfa linoleinska kiselina).

Laneno ulje, hladno cedjeno, predstavlja najbogatiji izvor omega-3 masnih kiselina!!


Redovno koriscenje hladno cedjenog lanenog ulja(1-2 kk) je najbolji oblik za koriscenje, ujutru na prazno pomešano sa malo jogurta, i ima široki spektar lekovitog deistva na:
-mozak ( prevencija malignih bolesti, CVI, epilepsija, glavobolja),
-srčane tegobe,
-artritis i bolove u zglobovima,
-jača imunitet, eliminiše slobodne radikale.

 


HRANA ZA BOLJU ENERGIZACIJU I BOLJE FUNKCIONISANJE MOZGA

Kvalitetna i pravilno izabrana hrana može da utiče na bolji rad mozga.

Rezultati mnogih naučnih istraživanja pokazali su da na fukcije mozga, pamćenje i u opšte korišćenje moždanih kapaciteta, jako utiče način ishrane.

Hrana koja naročito utiče na stimulaciju i funkcionisanje moždanih ćelija je:

 

1. Pivski kvasac: depo vit B-kompleksa, esencijalne masne kiseline, Fe,Se, Zn, Mn, K, Na, široki spektar korisnog deistva,2. Orasi: dnevne potrebe zadovolji 7-8 oraha, najbolje ujutru kao dorucak uz žitarice, indiski orah, badem,. lešnik, odličan su izvor omega-3 kiselina, koje su neophodne za pravilno vukcionisanje mozga i rad neurotransmitera .

 

 

 

 

 

 3. Alge: predstavljaju pravo bogatstvo u materijama koje ishranjuju mozak Podstiču funkciju mozga,VitC, B12, karotena, linoleinska kiselina, podstiču memoriju, koncentraciju, smanjuju nivo holesterola.

 

 

 

 

 

4 Ruzmarin: poznat od davnina, vekovima se koristio kao prirodno sredstvo za jačanje funkcija mozga, njegovo lekovito deistvo potvrdjeno je i brojnim naučnim studijama. Snažan antioksidant koji neutrališe slobodne radikale, koji su odgovorni za oštecenje mozga, štiti od moždanog udara, neurodegeneracije, epilepsije. Čaj od ruzmarina nije poželjno koristiti uveče, može da dovede do nesanice .

 

 

 

 

5. Kakao: dokazano je da redovno konzumiranje napitka od kaka, hrani mozak, flavonidima, antioksidantima, podstiče moždanu mikrocirkulaciju i pozitivno utiče na kognitivno funkcionisanje mozga. Prvensveno zbog bogatstva u neurotransmiterima: serotonin, dopamin, omega6-amino kis.

 

 

 

 

 

 


6. Žen-šen: poznat kao adaptogen, pomaže organizmu da se prilagodi uslovima stresa i pojačanog pritiska, ovu biljku zovu i koren života. Povećava psihofizicku izdržljivost, pozitivno utice na moždanu aktivnost, jača imunitet i vitalnost organizma.


 


SAVETI PLUS !!

Jedan od preduslova za optimalno funkcionisanje mozga su tri obroka dnevno i dve voćne užine, da bi se održao normalan nivo glikemije u krvi, Svakodnevno konzumiranje žitarica, mahunarki, orašastih plodova, semeki i voća.
Neophodno je izbegavanje alkohola, energetskih napitaka i duvana !!


MATICNI MLEC - HRANA ZA MOZAK


Lekovita moc maticnog mleca poznata je od davnina.
Leci, hrani, revitalizuje nase telo.
U Kini se mlec koristi i u drzavnim bolnicama za lecenje infekcija, zatvora, hepatitisa,anemije, zastita od zracenja.
Sadrzi vitamine A,B,C,D,E, visoku koncentraciju vitamina B5 i B6.


1gr mleca sdrzi 336 mg.vitamina.
Maticni mlec je jedini prirodni izvor acetil holina, neurotransmitera koji omugucuje prenos informacija izmedju nervnih celija u mozgu. Sadrzi minerale, enzime, 18 vrsta amino kiselina. Glavni predstavnici secera u maticnom mlecu su glukoza i fruktoza.
Spadaju u kategoriju secera koje celije mozga mogu odmah da apsorbuju i koriste kao energiju, bez utroska insulina.


Odlican je za pamcenje, izdrzljivost, koncentraciju, budnost. Maticni mlec ublazava stres, smanjuje efekte arteroskleroze, holestorola, visokih triglicerida, prirodni i jak antibiotik, jaca imunitet.
Daje izuzetno dobre efekte i skoro trajne rezultate u tretmanu bolesti nastalih kao rezultat bolesti koje su posledica skleroze i klimaktericnih promena


 

Dopuna...


Telefon Savetovališta: 063/84-40-352 - Samo za zakazivanje


Ukupno: 2898   Danas: 13   Juče: 125

© Autentik.net Jagodina Pomoravlje Šumadija Beograd Srbija